Studeren op afstand: Maak het mee met Joyce Zhang

Joyce Zhang (35) is vier jaar geleden uit China naar Nederland gekomen. Zij woont met haar man en dochtertje in Amersfoort. Sinds september 2019 volgt zij de Entree opleiding voor Anderstaligen (EVA) bij MBO Amersfoort. Zij vertelt dat ze blij is met het leren op afstand. Het kost haar minder reistijd. Ook kan zij via teams de lessen goed volgen en is er meer contact met medestudenten tijdens de les. Het is makkelijk dat de microfoon uit kan. Dan kan Joyce de lessen ook volgen als haar dochtertje bij haar is. Er is al een werkwijze ontstaan: lessen volgen via teams. Je deelt alleen belangrijke informatie met je klas. Persoonlijke berichten stuur je via de Whatsapp of telefoon. Huiswerk zie je in de dagplanner en lever je in via e-mail of whatsapp.

Joyce is May-La Kuijpers, haar student loopbaanbegeleider, dankbaar voor haar inzet. May-La informeert iedere dag bij al haar studenten hoe het met ze gaat. Dat is fijn, die persoonlijke aandacht. Joyce merkt dat medestudenten dit een moeilijke tijd vinden. Zij wonen alleen, hebben geen computer of vinden alle veranderingen spannend. In de Whatsapp groep die de studenten met elkaar hebben sturen ze elkaar grappige foto’s en filmpjes. Om elkaar op te beuren. Bijvoorbeeld over 1,5 meter afstand houden en dat dat meer is dan je denkt. En een filmpje van Lubach op zondag.

Joyce komt uit China en heeft daardoor veel kennis van het Corona-virus en hoe er daar mee omgegaan is. Zij is blij met de strengere maatregelen van de Nederlandse regering. Ze pleit ervoor dat iedereen thuis blijft en daarmee zichzelf en zijn dierbaren beschermt. Vanuit China weet Joyce dat niet alleen oudere mensen aan het virus gestorven zijn. Ook doctoren zijn ziek geworden en overleden. Daarom is binnen blijven zo belangrijk.

De Chinese gemeenschap waar zij deel van uit maakt in Amersfoort zet zich in om mensen te helpen. Alle mensen. Joyce merkt dat het virus ervoor zorgt dat mensen zich meer verbonden voelen. Zij wil graag dat iedereen in de hele wereld weer gezond is. En denkt dat we samen sterker zijn als we dit virus overwonnen hebben.