‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Assistent verkoop/retail

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25257
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:1
Duur opleiding:1 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij werkt graag met mensen en je vindt het leuk om anderen te helpen. En je bent klantgericht. Misschien is werken in een winkel iets voor jou!

Dit is jouw toekomst

Een assistent verkoop/retail werkt in een winkel of in een magazijn. Je helpt klanten bij al hun vragen. Je laat spullen zien en legt uit hoe ze werken. Je vult spullen aan en zet alles op de juiste plaats. Zodat de winkel er netjes uitziet. In het magazijn controleer je de artikelen. Je pakt ze uit, ruimt ze op of zet ze in de winkel. Je werkt samen met collega’s en je helpt elkaar als het nodig is.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Assistent verkoop/retail op twee manieren doen. In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 2 dagen per week naar school, heb je 1 dag binnenschoolse praktijk (BSP) en loop je 2 dagen per week stage buiten school. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je 4 dagen per week, en ga je 1 dag per week naar school.

Je vindt de school aan de Valutaboulevard 20. Daar krijg je de lessen theorie. De praktijk zal veel bij Acht+ Meerwarenhuis plaats vinden. Je leert om klanten zo goed mogelijk te helpen. En we oefenen met lastige klanten. Je leert hoe je artikelen mooi presenteert. En hoe je een winkel netjes houdt. Je leert ook hoe het werkt in een magazijn en hoe je de voorraad bijhoudt.

Je komt in een kleine groep van maximaal 17 studenten. Kleine groepen, met veel aandacht voor jou persoonlijk en voor elkaar. Je krijgt goede begeleiding.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een assistent verkoop/retail precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt assisterende werkzaamheden voor
  • Je voert assisterende werkzaamheden uit
  • Je meldt je af en je evalueert werkzaamheden
  • Je voert werk uit bij de ontvangst en opslag van goederen en/of producten
  • Je onderhoudt de artikelpresentatie
  • Je voert werk uit bij verzorgen en onderhouden van de werkplek en werkomgeving

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en een keuzedeel.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • geen diploma en 16 jaar of ouder

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.202,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 250,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 606,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

  • Verkoper (niveau 2)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen