‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Assistent plant, dier of (groene) leefomgeving

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25746
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 1
Duur opleiding: 1 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Heb jij groene vingers en houd je van aanpakken? Kan je zelfstandig én in een team werken? Word je enthousiast van de buitenlucht en de natuur? Kies dan voor deze opleiding!

Dit is jouw toekomst

Je kunt gaan werken bij een (biologische) groenten- of fruitteler, bij een boom- of plantenkwekerij of bij de groenvoorziening in en rond kantoren, (sport)parken en begraafplaatsen. Je volgt de aanwijzingen op van je leidinggevende en je werkt zo zelfstandig mogelijk. Samen met je collega’s zorg je dat de groene omgeving er mooi en netjes uitziet. Verder ga je professioneel om met klanten en leveranciers.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding Assistent plant, dier en (groene) leefomgeving is er in zowel de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) als de beroepsopleidende leerweg (BOL).

BBL betekent dat je 3 tot 4 dagen per week werkt en 1 dag per week lessen volgt. Je moet in totaal minimaal 750 uur werken in een heel schooljaar. Dat kan ook onbetaald werk zijn. Houd rekening met 5 verplichte terugkomdagen bij BBL. Aan het begin van het schooljaar hoor je welke dagen dat zijn.  Op deze terugkomdagen heb je vaak examens op school en/of een gesprek met je SLB. Volg je een opleiding in de BBL, dan krijg je gemiddeld 6½ uur per week les. Je kunt alleen een BBL-opleiding volgen als je een werk- of stageplek hebt.  

De opleiding is er ook als beroepsopleidende leerweg (BOL). In de BOL ben je 2 dagen per week op school. Ook heb je 1 dag school tijdens de Binnen Schoolse Praktijk bij één van onze leerbedrijven. Volg je de opleiding in de BOL, dan heb je gemiddeld 16 uur per week les verdeeld over 3 lesdagen (les en BSP). Daarnaast loop je 2 dagen stage (BPV) per week. Dit is een vereiste om de Entree opleiding goed te kunnen volgen. 

Je vindt de school aan de Valutaboulevard 20. Daar krijg je theorielessen.

Je komt in een kleine groep van maximaal 17 personen. Zo krijg je goede begeleiding die bij jou past.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een assistent plant, dier of (groene) leefomgeving precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt assisterende werkzaamheden voor
  • Je voert assisterende werkzaamheden uit
  • Je meldt je af en je evalueert werkzaamheden
  • Verzorgt en onderhoudt de natuurlijke (leef)omgeving en/of het natuurlijke product
  • Onderhoudt materiaal, middelen en omgeving

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap, en een keuzedeel.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

Je hebt nog geen diploma in het voortgezet onderwijs gehaald en bent 16 jaar of ouder.

Voordat je begint hebben we eerst een gesprek. Zodat we je beter leren kennen. En we leggen uit hoe onze school werkt en wat je bij ons kunt leren. En vooral hoe je bij ons kan leren.

Je hebt nog geen diploma in het voortgezet onderwijs gehaald en bent 16 jaar of ouder.

Voordat je begint hebben we eerst een gesprek. Zodat we je beter leren kennen. En we leggen uit hoe onze school werkt en wat je bij ons kunt leren. En vooral hoe je bij ons kan leren.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

Aanvullende kosten
BOL-studenten betalen een bedrag van ongeveer €250,- voor boeken, leermiddelen en activiteiten.
BBL-studenten betalen een bedrag van ongeveer €165,- voor boeken, leermiddelen en activiteiten.

Vervolgopleidingen

Met deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 2 opleiding. Met een diploma op niveau 2 heb je een startkwalificatie op de arbeidsmarkt.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.