‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Assistent horeca, voeding en voedingsindustrie

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25252
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:1
Duur opleiding:1 jaar
Startdatum: Januari, September

Werk je graag met eten en hou je alles netjes en schoon? Ben je vriendelijk en klantgericht? Kies dan deze opleiding en maak mensen blij en tevreden! Je moet het niet erg vinden om te werken als andere mensen vrij zijn. Bijvoorbeeld ’s avonds en in het weekend. Je kunt goed samenwerken. Ook als het druk is hou je je hoofd koel.

Dit is jouw toekomst

Je werkt straks in de keuken, een bakkerij of een restaurant. Je helpt bij het voorbereiden van het eten of je maakt zelf gerechten klaar. Je zorgt dat alle spullen schoon zijn en je houdt de keuken netjes. Werk je in een restaurant? Dan zorg je ervoor dat de tafels mooi gedekt zijn.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Assistent horeca, voeding en voedingsindustrie op twee manieren doen. In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 2 dagen per week naar school, heb je 1 dag binnenschoolse praktijk (BSP) en loop je 2 dagen per week stage buiten school. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je 4 dagen per week, en ga je 1 dag per week naar school.

Je vindt de school aan de Valutaboulevard 20. Daar krijg je lessen theorie en praktijk. Je komt in een kleine groep van maximaal 17 personen. Zo krijg je goede begeleiding

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een assistent horeca, voeding, voedingsindustrie precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt assisterende werkzaamheden voor
  • Je voert assisterende werkzaamheden uit
  • Je meldt je af en evalueert werkzaamheden
  • Je maakt (werk)ruimtes bedrijfsklaar
  • Je bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan Je maakt voedingsproducten klantgereed
  • Je maakt (werk)ruimtes, gereedschappen schoon

Verplichte vakken bij de opleiding Assistent horeca, voeding en voedingsindustrie zijn: Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en een keuzedeel.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • geen diploma en 16 jaar of ouder

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 2, zoals:

  • Gastheer/gastvrouw
  • Kok

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen