‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Assistent dienstverlening en zorg

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25251
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:1
Duur opleiding:1 jaar
Startdatum: Januari, September

Zorg jij graag voor anderen en kun je goed luisteren? Ben je positief en kun je makkelijk aanpassen? Kies dan deze opleiding waarbij je mensen kunt helpen en samenwerken met anderen.

Dit is jouw toekomst

Je kunt gaan werken bij een zorginstelling, een schoonmaakbedrijf, een kapsalon of facilitaire dienst. Je maakt woningen of werkplekken schoon. Je doet soms kleine reparaties of huishoudelijk werk. Of je helpt in de bediening. Als klanten vragen hebben, kun jij ze verder helpen.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Assistent dienstverlening en zorg op twee manieren doen. In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 2 dagen per week naar school, heb je 1 dag binnenschoolse praktijk (BSP) en loop je 2 dagen per week stage buiten school. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je 4 dagen per week, en ga je 1 dag per week naar school.

Je vindt de school aan de Valutaboulevard 20. Daar krijg je lessen theorie en praktijk. Je komt in een kleine groep van maximaal 17 personen. Zo krijg je goede begeleiding die bij jou past. We werken samen met St. Pieters en Blokland Gasthuis en Salon De Nieuwe Stad. Daar doe je de binnenschoolse praktijk (BSP).

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een assistent dienstverlening en zorg precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt assisterende werkzaamheden voor
  • Je voert assisterende werkzaamheden uit
  • Je meldt je af en je evalueert werkzaamheden
  • Je maakt werkruimtes gebruiksklaar
  • Je voert zorgende en/of dienstverlenende taken uit
  • Je staat mensen te woord en/of verwijst hen door

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en een keuzedeel.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • geen diploma en 16 jaar of ouder

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleiding op niveau 2, zoals Dienstverlening, helpende zorg en welzijn

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen