‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25740
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 1
Duur opleiding: 1 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Ben jij handig en vind je het leuk om dingen te maken? Kun je goed samenwerken, maar vind je het ook geen probleem om aanwijzingen op te volgen? Kies dan deze opleiding en leer meer over de bouw, veiligheid en het milieu!

Dit is jouw toekomst

Je werkt buiten, in een werkplaats of op een bouwterrein. Je helpt een vakman met zijn taken en werkt vaak samen. Maar soms mag je ook alleen aan de slag. Je gaat dan bijvoorbeeld werken met hout, meubels of aan gebouwen.
Voor een baan kun je terecht bij verschillende bedrijven, zoals een schildersbedrijf of een bedrijf dat de openbare ruimte schoonmaakt en netjes houdt.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud op twee manieren doen. In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 2 dagen per week naar school, heb je 1 dag binnenschoolse praktijk (BSP) en loop je 2 dagen per week stage buiten school. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je 4 dagen per week, en ga je 1 dag per week naar school. Houd rekening met 5 verplichte terugkomdagen bij BBL. Aan het begin van het schooljaar hoor je welke dagen dat zijn.

Je vindt de school op de Valutaboulevard 20. Daar krijg je theorielessen.

Je komt in een kleine groep van maximaal 17 personen. Zo krijg je goede begeleiding die bij jou past.

Wij werken samen met Bouwmensen Amersfoort. Dat is een opleidingsbedrijf voor de bouw. Voor de praktijkvakken kun je bijvoorbeeld les krijgen op een andere locatie in Amersfoort, zoals de Hardwareweg 15.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een assistent bouwen, wonen en onderhoud precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je helpt vakmensen bij de uitvoering van hun werkzaamheden
  • Je verricht werk op het gebied van bouwen, wonen en onderhoud

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en een keuzedeel.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

Je hebt nog geen diploma in het voortgezet onderwijs gehaald en bent 16 jaar of ouder.

Voordat je begint hebben we eerst een gesprek. Zodat we je beter leren kennen. En we leggen uit hoe onze school werkt en wat je bij ons kunt leren. En vooral hoe je bij ons kan leren.

Je hebt nog geen diploma in het voortgezet onderwijs gehaald en bent 16 jaar of ouder.

Voordat je begint hebben we eerst een gesprek. Zodat we je beter leren kennen. En we leggen uit hoe onze school werkt en wat je bij ons kunt leren. En vooral hoe je bij ons kan leren.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

Aanvullende kosten
BOL-studenten betalen aanvullend een bedrag van ongeveer €295,- voor boeken, leermiddelen en activiteiten.
BBL-studenten betalen een bedrag van ongeveer €200,- voor boeken, leermiddelen en activiteiten.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 2, zoals:

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.