Maatwerktraject met K!X geeft statushouders goede start

Om jonge vluchtelingen met een status te helpen aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt en hun talenten te ontplooien, worden ze bij MBO Amersfoort een jaar lang intensief begeleid en getraind in een maatwerktraject voor anderstaligen.

Door: Jolet Jung-Moolenaar

Het project, dat K!X Works wordt genoemd, is een samenwerking tussen MBO Amersfoort, Movisie en de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug.

Ik heb geleerd hoe ik presentaties moet maken
– Samson Tekleweyni (25) uit Eritrea

Jonge nieuwkomers die de entreeopleiding voor anderstaligen bij MBO Amersfoort volgen, worden intensief getraind in vaardigheden die nodig zijn om later een baan te vinden, zoals netwerken, presenteren en communiceren. Ook gaan ze zich oriënteren op beroepen en bezoeken ze bedrijven in de regio. Ze krijgen in dit maatwerktraject persoonlijke begeleiding van mentoren uit het bedrijfsleven.

Entree-opleidingen - EVA - Samson Tekleweyni en Iflah Mohamed (23) doen mee aan K!X Works

Samson Tekleweyni (25, links) uit Eritrea en Iflah Mohamed (23) uit Somalië ontwikkelden zich snel dankzij K!X Works. Foto: Saskia Berdenis van Berlekom

In het afgelopen jaar deden zeventien nieuwkomers mee. Samson Tekleweyni (25) uit Eritrea is daar één van. Het was heel leerzaam, zegt hij. “Ik heb geleerd hoe ik presentaties moet maken. Zo heb ik een presentatie gemaakt over wat ik op mijn stage heb gedaan. Ook heb ik geleerd hoe ik met mensen moet omgaan, mijn doelen moet bereiken en werk moet zoeken.”

Moeilijk

Hij volgt een opleiding voor monteur elektrotechnische installaties. “Toen ik begon, was het allemaal heel moeilijk. Door K!X Works ben ik geïnspireerd geraakt.” Ook Iflah Mohamed (23) uit Somalië heeft meegedaan aan K!X Works. Ze doet een verkoopopleiding en vertelt trots dat ze zelf een bijbaan én een stage gevonden heeft. “Ik loop stage bij het Kruidvat. Daar ben ik blij mee.”

Maar het project bracht haar méér. “Eerst wist ik niets. Dat werd elke dag iets meer. Nu kan ik een presentatie maken. Ik heb geleerd hoe je moet samenwerken met mensen. Én ik durf voor een groep mensen te staan. Vroeger schaamde ik mij. Ik heb een presentatie gehouden voor wel 200 mensen!” Haar droom is om fotograaf te worden. “Daar wil ik nog een opleiding voor volgen. Ik ben al veel bezig met fotograferen. Als het lente is, maak ik graag foto’s in de natuur.”

“De deelnemers leren door dit project te netwerken”, licht Frida van Keulen, die het project vanuit MBO Amersfoort coördineert, toe. Volgens Jamal Chrifi van Movisie gaat het om ‘presenteren en jezelf pitchen’. “Ze komen heel erg uit een ‘wij-cultuur’. In Nederland is juist een ‘ik-cultuur’. Je mag jezelf verkopen. Ze leren te durven benoemen wie zij zijn en wat hun kwaliteiten zijn.”

Kracht

Van Keulen: “Ze werken aan hun competenties. Dan móet je wel naar jezelf kijken. Ook in relatie tot functie-eisen. Dan zit je in je kracht.” Ze zag hoe de deelnemers stuk voor stuk die eigen kracht ontdekten. “Er stond een heel bescheiden jonge vrouw die fotograaf wilde worden voor een hele zaal zichzelf te presenteren. Ik was zo trots. Alsof het mijn eigen kind was.” Adiam Negasi Ukbazgi uit Eritrea gaat nu starten met het project. Ze is drie jaar in Nederland, waarvan ze twee jaar in een asielzoekerscentrum heeft gezeten. “Het is voor mij niet makkelijk om een baan te vinden. Ik hoop door K!X Works werk te vinden. “De Eritrese doet een opleiding voor zorg. Daar is ze net mee gestart. “Ik wil voor oude mensen zorgen. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan voor oude mensen in Zeist. Daar loop ik nog steeds stage, één dag in de week.” Ze kan niet wachten om te starten met K!X Works. “Ik wil graag leren. Alles is nieuw voor mij. Ik wil álles weten.”

Dit artikel verscheen op 9 november op AD.nl